Nu e rău Absolution! Liam Neeson n-a fost el niciodată supererou, și tocmai ăsta este farmecul lui. Seria Taken fix asta a știut să exploateze la el, tipul eroului improbabil, beleaua pe care mafioții n-o văd venind fiindcă ei nu știu cine e și ce periculos e el de fapt, pe sub masca aia de slăbănog mototol și cu voce dogită. Dar abordarea asta a prins, iar bietul Liam pare că a rămas prizonier în typecast. Și extraterștii dacă-l întâlnesc pe Liam Neeson o să-i ceară să zică ”I dont know who you are…”
Personajul lui Neeson e un mafiot de rând, din ”vechea gardă”, nici nume n-are, atât de generic e. Mai rău, e bătrân și ramolit, râd colegii mai tineri de el, îi zic ”Jurassic Park”. În rest, omul e fix cum te aștepți să fie: numai probleme, numai necazuri. N-are bani, nu-l respectă nimeni, cu familia nu ține legătura, e alcoolic și, beleaua cea mai mare, începe să-și piardă memoria. Hopaaa! Un mafiot care uită! Ok, e ceva chiar ingenios aici, jos pălăria! Hai să vedem unde duce!
Regizorul, Hans Petter Moland, e norvegian, deci european, și asta se vede. Nu se grăbește nicăieri cu filmul, merge la pas, să avem timp să admirăm peisajul. Și e frumos filmat, nu zic nu. Atmosferă de oraș american liniștit de la malul oceanului (era Boston), dar parcă semăna puțin și cu Irlanda. Dar filmul n-are nicio intenție să fie de acțiune, doar așa, accidental, se mai trage câte-un foc, două. În rest se bea mult whishy.
Choose your player!
Povestea din Absolution
pare făcută din mai multe poveste vecine care s-au strâns la o bere: puțin Taken, puțin Big Fish, puțin In Bruges poate… Nu zic că ar fi marfă de furat (deși secvența de la restaurant amintește grav de As Good As It Gets), doar că filmul nu prea duduie de originalitate. Noroc cu tema amneziei, că în rest, Absolution pare că doar bifează: trebuie gagică? Punem gagică. Dar să fie de altă rasă decât protagonistul, ca să bifăm și diversitatea. Trebuie familie? Punem familie destrămată, care include gay, rase mixte și traume din copilărie. Trebuie mafie? Punem mafie, modelul mai irlandez și modelul latino. Câine n-au bifat, din păcate. Nu există câine sau pisică în filmul ăsta, și sunt tare nemulțumit!
Ca evoluție, povestea din Absolution se duce cam unde unde te aștepți să se ducă, și o anunță și personajele din film, așa că n-o mai zic și eu. Relațiile protagonistului cu familia lui mai primesc o șansă, în special cu nepotul său, Dre. Da, îl cheamă Dre!
”Listen, Dre…”
Am râs aici, recunosc!
Relațiile sunt ușor mai complicate cu șeful lui Neeson, un mafiot pe nume Connor, jucat spot-on de Ron Perlman (alt typecast al Hollywoodului). Secvență deosebit de funny când personajul lui Neeson îi uită numele șefului său mafiot pentru care lucrează de 30 de ani, chiar în timp ce vorbea cu el! ”Yes, mister… ” Una dintre puținele secvențe amuzante din film, deși nu cred că asta era intenția cineastului acolo.
Alte relații greșite în Absolution?
Fiul șefului mafiot, un puștan arogant și nesuferit, care îi e dat lui Liam Neeson sub aripă ca să facă școala de mafioți. Nu iese nimic din relația asta, e cam gratuită-n film.
Nu e mare psihologie în Absolution, poate să fie ceva filosofie, dar subțirică, sub formă de dialog purtat în chiloți, la beție. Personajul lui Liam Neeson are o filosofie de viață din cinci silabe: ”Life is a shitstorm”. Poate mai e de urmărit și tema cicatricilor, în special ale iubitei personajului jucat de Liam Neeson, un alt personaj fără nume, jucat (prost) de Yolonda Ross. Prost, dar sexy.
Nu mă judecați, vă rog!
Secvențe memorabile?
Da, secvențele de vis în care personajul lui Neeson se plimbă cu taică-su în barcă sunt puternice și bine făcute, îți rămân în minte. Iar Neeson joacă foarte bine tot filmul, cu excepția unor replici pe care le grăbește, nu înțeleg de ce n-au căzut la montaj. Dar poate sunt eu prea OCD-ist.
Și, premiul pentru cea mai bună interpretare merge la Chevrolet Chevelle SS! Perfect distribuită în Absolution, mașina personajului principal este o oglindă a personalității lui: puternică, incomodă, vicioasă, total inadaptată, autodistructivă și seducătoare!
Cât de utilă ți s-a părut recenzia?